ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Finlanda va închide jumătate din punctele de trecere a frontierei sale cu Rusia

15:43 | 16.11.2023 Categorie: Externe

Helsinki, 16 nov. /MOLDPRES/. Finlanda va închide, în noaptea de vineri spre sâmbătă, jumătate din punctele de trecere a frontierei sale cu Rusia, ţară pe care a acuzat-o că le permite migranţilor ilegali să treacă graniţa, a anunţat joi guvernul de la Helsinki, potrivit AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

''Guvernul a luat decizia de a închide punctele de trecere Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra şi Niirala de la frontiera noastră cu Rusia'', a declarat ministrul de interne finlandez, Mari Rantanen, în cadrul unei conferinţe de presă.

Executivul finlandez avertizase marţi că ia în calcul închiderea frontierei cu Rusia, suspectând Moscova de încercare de destabilizare a ţării nord-europene ce a aderat la NATO în aprilie.

''Ne-am pregătit pentru diferite scenarii, acte de rea-voinţă din partea Rusiei, aşadar situaţia nu este o surpriză'', a afirmat premierul finlandez, Petteri Orpo.

În ultimele săptămâni, Finlanda a constatat o creştere a numărului de migranţi ilegali originari din Orientul Mijlociu şi Africa, în special din Irak, Somalia şi Yemen.

''Vrem ca acest fenomen să înceteze, vrem ca activitatea frontalieră să revină la normal. Dacă situaţia se extinde la alte puncte de trecere şi devine mai dificilă, vom lua măsurile necesare'', a adăugat premierul.

Finlanda şi Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri.

În luna aprilie, după aderarea Finlandei la NATO, Kremlinul a promis că va adopta ''contramăsuri'' şi a calificat extinderea Alianţei Nord-Atlantice drept o ''atingere adusă securităţii'' Rusiei. Finlanda a prezentat la finalul lui 2022 un plan pentru construirea unui gard pe o lungime de 200 de kilometri la frontiera sa cu Rusia.

img23009227

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!