ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O crescătorie de prepelițe din sudul țării se dezvoltă cu sprijinul UE și PNUD Moldova

10:37 | 17.11.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Soții Fiodor și Alexandra Stefoglo din satul Găvănoasa, raionul Cahul, au înființat o crescătorie de prepelițe în plină pandemie, în 2020. Ideea acestei afaceri era una mai veche, însă a prins contur, grație unui grant în valoare de 4000 euro, obținut prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de UE și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF), transmite MOLDPRES.

Cu ajutorul investițiilor europene, soții Stefoglo și-au construit o încăpere în ograda casei, unde au creat toate condițiile pentru a crește pui de prepeliță. Tot atunci, au fost achiziționate echipamentele și tehnica necesară pentru lansarea afacerii.

„Am cumpărat zece cuști pentru două mii de prepelițe, un generator electric, incubator pentru 1200 de ouă, climatizoare, lămpi bactericide, o moară de mărunțit cereale, un frigider, un deplumator pentru îndepărtarea penelor, sistem de ventilare, detectoare de fum și stingătoare. Datorită acestui grant din partea UE, am reușit să ne transformăm visul într-un business profitabil”, povestește Alexandra Stefoglo.

Potrivit PNUD, Alexandra și Fiodor sunt singurii din regiunea lor care și-au deschis o crescătorie de prepelițe. Nu au studii în zootehnie, de aceea au fost nevoiți să învețe totul din mers pentru a pune pe roate afacerea. Alexandra are 53 de ani și este profesoară de educație tehnologică la gimnaziul din localitate, iar soțul ei Fiodor este pensionar și își dedică tot timpul liber prepelițelor.

Inițial, soții Stefoglo au deschis o mică fermă de 150 de prepelițe. Treptat, afacerea s-a dezvoltat, iar acum cei doi reușesc să obțină cu ajutorul incubatorului modern aproape 1000 de prepelițe în fiecare lună. Jumătate dintre acestea sunt comercializate în mai multe sate din raionul Cahul, precum și din țară.

Puii de prepeliță sunt crescuți în condiții ecologice și hrăniți cu porumb, grâu, orz și soia, fără alte suplimente alimentare nocive. 

„Să deschizi o crescătorie de prepelițe nu necesită investiții mari. Important este să ai dorința să duci un lucru până la un bun sfârșit, iar veniturile nu întârzie să vină. Consumatorilor noștri le place foarte mult carnea de prepeliță. Avem mereu vânzări și ne gândim să ne extindem afacerea”, rezumă Alexandra.

img23009246

img23009246

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!