ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 1900 de prestații sociale au fost stabilite în baza acordurilor de securitate socială încheiate de R. Moldova cu alte state

12:00 | 17.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Un număr de 1916 prestații sociale pentru cetățenii țării noastre au fost stabilite până în prezent grație acordurilor internaționale de securitate socială încheiate de Republica Moldova cu alte state, transmite MOLDPRES. 

Potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, până în prezent, Moldova a încheiat 17 acorduri bilaterale în domeniul securității sociale, cu următoarele state: Austria, Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia (urmează să intre în vigoare), Grecia, Spania (urmează să intre în vigoare).

În baza acordurilor, care funcționează pe principiul proporționalității, potrivit căruia fiecare stat contractant achită partea de pensie calculată pentru perioada de cotizare la sistemul public de asigurări sociale realizată pe teritoriul propriu, persoanele îndreptățite pot beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaș. 

Persoanele îndreptățite pot beneficia de prestații de asigurări sociale în temeiul acordurilor internaționale în domeniul securității sociale, prin depunerea unei cereri, însoțite de mai multe acte confirmative, la Casa Națională de Asigurări Sociale sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant. 

img23009249

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!