ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un proiect de asigurare cu apă a raioanelor Ungheni şi Nisporeni este realizat pe jumătate, conform graficului

12:58 | 17.11.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), sub egida Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a desfășurat ieri o vizită de monitorizare a proiectului regional privind aprovizionarea cu apă potabilă în raioanele Nisporeni şi Ungheni. După o inspectare detaliată a șantierului, s-a constatat că proiectul este realizat conform graficului, până în prezent fiind efectuate 50% din lucrările planificate, transmite MOLDPRES.

Proiectul, prevede îmbunătățirea calității vieții populației rurale prin construcția apeductului de interconexiune a râului Prut - satul Măcărești şi asigurarea cu apă potabilă a 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni.

„Proiectul cuprinde construcția unui apeduct magistral pe o lungime totală de 29,8 km, conectând râul Prut la localitățile din raioanele Nisporeni și Ungheni. De asemenea, se prevede construcția rețelelor interioare în localitățile Boldurești și Chilișoaia, pe o lungime totală de 24,3 km. În cadrul proiectului sunt incluse lucrări pentru construcția a 4 stații de pompare, 10 castele și 6 rezervoare de apă”, explică ADR Centru.

Activitatea beneficiază de finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), cu o valoare totală estimată la circa 64 milioane de lei (3,2 mln euro). Pentru anul 2023, au fost alocate fonduri în valoare de cca 11,3 mln de lei.

În luna septembrie, a fost inaugurat punctul de subtraversare a râului Prut între Măcărești, România și Măcărești, Republica Moldova. Această subtraversare a fost realizată în conformitate cu Acordul privind primul contract de subtraversare a Prutului, semnat de Guvernele ambelor țări la Iași, pe data de 24 ianuarie 2022. Proiectul implementat de ADR Centru în prezent, este o continuitate a activităților inaugurate anterior, astfel că după finalizarea proiectului de dezvoltare regională, magistrala nou-construită, va fi conectată la sursa de subtraversare a râului Prut. 

img23009253

img23009253

img23009253

img23009253

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!