ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oameni de afaceri din Republica Moldova și Austria, reuniți la Chișinău la un Forum economic

14:57 | 17.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Mai mulți oameni de afaceri din Republica Moldova și din Republica Austria s-au reunit astăzi la Chișinău în cadrul unui Forum economic pentru a discuta noi oportunități de cooperare. Evenimentul a fost organizat în contextul vizitei oficiale în țara noastră a președintelui Austriei, Alexander Van der Bellen, transmite MOLDPRES.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat la deschiderea Forumului că țara noastră a implementat mai multe reforme pentru a îmbunătăți climatul investițional și a invitat oamenii de afaceri din Austria să investească în Moldova. „Apreciez investițiile făcute de companiile austriece în țara noastră.  Republica Moldova și Austria au dezvoltat un parteneriat puternic. Forumul economic organizat de Camerele de Comerț și Industrie oferă o oportunitate excelentă pentru a aprofunda relațiile noastre. 60 la sută dintre exporturile noastre sunt direcționate spre piața UE. Invit agenții economici din Austria să vină să investească în Moldova”, a îndemnat șefa statului. 

Președintelui Austriei, Alexander Van der Bellen, a declarat că Austria și Moldova sunt conectate printr-o prietenie puternică, iar relațiile dintre cele două state pot fi aprofundate. Oficialul a punctat că Austria se află în topul țărilor care investesc în Moldova, iar Forumul economic desfășurat astăzi la Chișinău este un eveniment important, fiind o oportunitate pentru antreprenori de a explora potențialul economic al Republicii Moldova.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI), Sergiu Harea, a afirmat că Forumul economic este menit să dezvolte cooperarea bilaterală dintre Moldova și Austria. „Companiile din cele două state au vechi relații de cooperare, care sperăm că vor fi fortificate ca rezultat al evenimentului de astăzi”, a adăugat Sergiu Harea.

La Forum au participat personalități publice de rang înalt din ambele state, precum și oameni de afaceri ai delegației austriece din mai multe domenii, inclusive agro-alimentar, medicină, asigurări, consultanță, energia verde, prelucrarea lemnului, construcții, transport, inginerie.

În Republica Moldova activează 94 de companii cu capital austriac, iar Austria se află printre primii zece investitori ai Moldovei. Conform datelor statistice, în anul 2021 volumul schimburilor comerciale a înregistrat suma de 120 milioane de dolari. Exportul de mărfuri realizat în perioada vizată a atins 22 milioane de dolari, iar importul a înregistrat 98 milioane de dolari.

img23009259

img23009259

img23009259

img23009259

img23009259

img23009259

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!