ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cooperarea moldo-cehă în domeniul militar a fost discutată de miniștrii Apărării ai celor două țări

15:27 | 17.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Cooperarea moldo-cehă în domeniul militar a fost discutată de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi și ministrul Apărării al Republicii Cehe, Jana Černochová, care au avut astăzi o întrevedere în cadrul vizitei efectuate de oficialul ceh la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Cei doi miniștri au discutat despre avansarea relațiilor bilaterale în domeniul militar, asistența oferită în modernizarea Armatei Naționale și consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova, precum și eforturile întreprinse în menținerea păcii și stabilității naționale și regionale.

În cadrul dialogului, ministrul Anatolie Nosatîi a exprimat mulțumiri dnei Černochová pentru acceptarea invitației de a veni la Chișinău pentru a continua discuțiile pe subiecte de interes comun, începute la Praga în luna aprilie curent, la prima întâlnire oficială a celor doi miniștri ai Apărării.

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a subliniat că „această vizită este un mesaj clar că Republica Cehă rămâne necondiționat un partener strategic de încredere, apărător al intereselor Republicii Moldova pe plan extern, un susținător al reformelor democratice și dezideratului de modernizare a Armatei Naționale”.

La rândul său, ministrul Jana Černochová a declarat că Republica Moldova este o țară cu prioritate înaltă pentru Cehia cu care își dezvoltă relații de cooperare, inclusiv în domeniul securității și apărării. „Recenta inaugurare a Biroului Atașatului Apărării la Chișinău demonstrează acest lucru. Misiunea oficiului este să asigure aprofundarea parteneriatului nostru. Acesta este și unul din motivele pentru care mă aflu astăzi la Chișinău”, a spus Jana Černochová.

Oficialul ceh a apreciat, de asemenea, colaborarea bilaterală în combaterea dezinformării.

Alte subiecte pe agenda discuțiilor au vizat sprijinul acordat în instruirea efectivului Armatei Naționale în diferite domenii cum ar fi: medicină, logistică, geniu, precum și contribuția la pregătirea comandanților inferiori cu ajutorul echipei mobile de Consultanță și Instruire din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (BMATT (CZ), cu sediul în Vyskov, Cehia.

Tot astăzi, cei doi miniștri ai Apărării au participat la ceremonia de dezvelire a Monumentului dedicat Eroilor Cehoslovaci din cadrul Complexului Memorial „Cimitirul Eroilor”, care a fost renovat cu ajutorul surselor financiare oferite de Republica Cehă.

img23009263

img23009263

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!