ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

16:35 | 17.11.2023 Categorie: Comunicate

Peste 550 de antreprenori din toată țară au participat la sesiunile de informare în cadrul campaniei de popularizare a noului Cod vamal 

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Șapte ședințe de informare desfășurate fizic la nivel național, peste 550 de participanți din rândul mediului antreprenorial și 13 sesiuni tematice sunt rezultatele campaniei naționale de informare privind noul Cod vamal. Acțiunea a fost desfășurată în perioada septembrie –noiembrie curent de către Serviciul Vamal, instituție subordonată Ministerului de Finanțe.

Reprezentanții Serviciului Vamal și Înaltul Consilier UE în politica vamală și fiscală, Rosario de Blasio, au mers în orașele Briceni, Bălți, Cahul, Comrat, Ungheni, Căușeni și Chișinău pentru a discuta cu agenți economici, rezidenți ai zonelor economice libere, brokeri vamali și specialiști în domeniul vămuirii despre prevederile noului act normativ și facilitările pe care acesta le transpune din legislația Uniunii Europene.

Odată cu armonizarea procedurilor vamale cu cele ale UE, agenții economici  implicați în comerțul extern vor beneficia de un șir de simplificări. Astfel, utilizarea instrumentelor și a tehnologiilor moderne de control vamal va contribui la diminuarea interacțiunii cu funcționarii vamali, prin implementarea unui sistem de activitate complet automatizat.

Campania de informare a fost organizată pentru a asigura o mai bună înțelegere de către părțile interesate a modului de aplicare a noilor prevederi, dar și pentru a face un schimb de informații și opinii în vederea îmbunătățirii serviciilor oferite de autoritatea vamală.

Amintim că noul Cod vamal al Republicii Moldova urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. Acesta a fost elaborat prin eforturile comune ale Ministerului Finanțelor, Serviciului Vamal, Băncii Mondiale, Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova şi Ucraina, misiunii experților TAIEX împreună cu Înaltul Consilier UE în domeniul vamal și fiscal și Comisia Europeană.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!