ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

IGP a anunțat despre noi cazuri de corupere a alegătorilor

20:12 | 17.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat despre noi cazuri de corupere a alegătorilor. Astfel, angajații Direcției de Poliție UTA Găgăuzia au fost sesizați de către o femeie din sudul țării despre faptul că ei și surorii acesteia i-au fost propuse mijloace financiare pentru a vota în turul II al alegerilor în favoarea unui candidat independent la funcția de primar, transmite MOLDPRES.

Potrivit IGP, una dintre ele a primit de la un bărbat, reprezentantul unui partid politic, un plic în care se aflau 50 de euro. „În urma documentării, polițiștii au stabilit că în activitatea ilicită au fost implicați un bărbat și o femeie din Comrat. Pe numele acestora au fost pornite procese penale”, a precizat IGP.

Totodată, polițiștii au fost sesizați de către o altă locuitoare a municipiului Comrat, despre faptul că înaintea primului tur al alegerilor, în luna septembrie, o femeie originară din același municipiu, se ocupa de formarea listelor cetățenilor domiciliați în municipiul Comrat, pe care îi agita politic să voteze în favoarea aceluiași candidat. „În schimbul voturilor li se promiteau produse alimentare, eliberându-le tichete cu care ulterior cetățenii puteau primi produsele date la sediul candidatului”, a comunicat IGP.

În acest context, IGP a reiterat că acțiunile de corupere în alegeri constituie o infracțiune. Conform articolului 181 prim, din Codul Penal, coruperea alegătorilor se pedepsește cu amendă în mărime de la 37 500 de lei (aproximativ 1 875 de euro) până la 57 500 de lei sau cu închisoare de la un an la cinci ani, aplicată persoanei fizice.

Poliția îndeamnă toți cetățenii să își exprime propria voință prin vot liber și să respecte toate măsurile și restricțiile stabilite de actele normative în timpul alegerilor locale.

img23009272

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!