ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Armenia şi Azerbaidjanul au căzut de acord asupra principiilor de bază ale unui tratat de pace

15:18 | 18.11.2023 Categorie: Externe

Erevan, 18 nov. /MOLDPRES/. Armenia şi Azerbaidjanul au căzut de acord asupra principiilor de bază ale unui tratat de pace, a declarat sâmbătă premierul armean Nikol Paşinian, potrivit agenţiei de presă ruse TASS, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Cele două ţări sunt în conflict de mai multe decenii, în principal din cauza regiunii azere Karabah, populată majoritar de etnici armeni, ale căror vise de independenţă au fost spulberate după o ofensivă fulgerătoare a Azerbaidjanului din septembrie, care a declanşat un exod în masă al etnicilor armeni din această regiune.

Însă Paşinian a declarat că s-au înregistrat unele progrese în negocierile privind semnarea unui tratat de pace, cu toate că tot premierul armean a fost citat spunând că cele două state au încă dificultăţi în a cădea de acord asupra anumitor chestiuni.

"Avem veşti bune şi veşti proaste despre procesul de pace Armenia-Azerbaidjan. Este bine că am căzut de acord asupra principiilor de bază ale păcii cu Azerbaidjanul. Acest lucru s-a întâmplat prin intermediul medierii făcute de şeful Consiliului European, Charles Michel, ca urmare a întâlnirilor mele cu preşedintele Azerbaidjanului la Bruxelles. Cea mai importantă veste rea este că vorbim în continuare limbi diplomatice diferite şi foarte adesea nu ne înţelegem", a declarat Paşinian, la Erevan, citat de TASS.

Paşinian a mai declarat că Armenia a propus un schimb de prizonieri armeni cu toţi prizonierii azeri, potrivit TASS.

img23009288

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!