ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 273 de localități din țară se desfășoară astăzi turul II al alegerilor locale generale

07:00 | 19.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. În 273 de localități din țară se desfășoară astăzi turul II al alegerilor locale generale. Totodată, în alte opt localități sunt organizate alegeri repetate: în șase pentru funcția de primar și consilier local, iar în două localități doar pentru funcția de consilier local. Secțiile de votare au fost deschise la ora 07.00 și se vor închide la 21.00, transmite MOLDPRES.

În localitățile în care se desfășoară turul doi al alegerilor locale generale, la funcția de primar candidează 544 de persoane.

În buletinul de vot sunt înscriși câte doi candidați, cei care au acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur al alegerilor. Excepție fac satul Cotova, din raionul Drochia și comuna Todirești din raionul Ungheni, unde, în buletinul de vot, este înscris câte un singur candidat.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, pentru turul II de scrutin au fost tipărite 828 557 de buletine de vot. Lățimea unui buletin de vot este de 14 cm, iar lungimea de 12,75 cm. Totodată, pentru alegerile repetate au fost tipărite 22 927 de buletine de vot. Valoarea totală a tirajului de buletine de vot pentru turul doi al alegerilor locale generale și alegerile repetate este de circa 250 mii de lei (aproximativ 12 500 de euro).

Conform legislației electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se declară valabile în fiecare circumscripție electorală, dacă la ele participă cel puțin 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din acea localitate.

În primul tur al alegerilor locale generale, desfășurat pe 5 noiembrie curent, au fost aleși 623 de primari, care au acumulat mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate.

img23009293

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!