ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Până la ora 8.30, circa 15 mii de cetățeni au participat la turul doi al alegerilor locale generale

08:38 | 19.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. Până la ora 8.30, circa 15 mii de cetățeni, ceea ce reprezintă 1,77% din alegători, au participat la turul doi al alegerilor locale generale. În total, la urnele de vot sunt așteptate astăzi 839 239 de persoane, transmite MOLDPRES.

În cadrul unui briefing de presă, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, a specificat că la ora 7.00 au fost deschise toate secțiile de votare.

„În două localități din raionul Hâncești, Cărpineni și satul Aneni, comuna Lăpușna, a fost întrerupt curentul electric pentru circa 20 de minute. Problema a fost remediată, iar procesul de votare reluat. În turul doi de scrutin, pentru cele 273 de mandate de primar candidează 544 de persoane. În buletinele de vot sunt incluși doi candidați la funcția de primar, cei care acum două săptămâni au întrunit cel mai mare număr de voturi. Înscrierea acestora în buletinele de vot a fost făcută în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Excepție fac localitățile Cotova din raionul Drochia și Todirești din raionul Ungheni, unde în buletinele de vot vor fi câte un singur candidat la funcția de primar”, a spus Angelica Caraman.

Conducerea CEC a specificat că, în al doilea tur de scrutin, alegerile vor fi declarate valabile dacă la acestea participă cel puțin 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

„La al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Dacă ambii candidați au acumulat același număr de voturi și în primul tur, consiliul electoral de circumscripție efectuează tragerea la sorți. În cazul localităților cu un singur candidat, acesta se consideră ales dacă a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri”, a spus Angelica Caraman.

Pentru organizarea turului II al alegerilor locale generale au fost deschise 609 secții de votare. La urne sunt așteptați 839 239 de alegători, pentru care CEC a tipărit 828 557 buletine de vot.

De asemenea, în urma organizării alegerilor pe 5 noiembrie curent, s-a constatat că în opt localități din țară a fost înregistrată o participare mai mică decât o pătrime din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În conformitate cu prevederile Codului electoral, CEC a dispus, la fel pentru ziua de astăzi, organizarea votării repetate a consilierilor locali în aceste unitățile administrativ-teritoriale și alegerea primarilor în șase localități. Pentru acest exercițiu au fost deschise 11 secții de votare, au fost tipărite 22 927 de buletine de vot și în listele electorale de bază se regăsesc 12 131 de alegători.

Primele date preliminare privind rezultatele alegerilor vor fi prezente la ora 22.00.

img23009296

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!