ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC: În 178 de localități din țară alegerile au fost declarate valabile

13:58 | 19.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. În 178 de localități din țară alegerile au fost declarate valabile, întrucât rată de participare a atins 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Informațiile au fost prezentate de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, în cadrul unui briefing de presă, relatează MOLDPRES.

Potrivit conducerii CEC, până la ora 13.00 și-au exercitat dreptul la vot circa 160 mii de alegători sau circa 19% din numărul cetățenilor cu drept de vot incluși în listele electorale.

„Procesul electoral decurge în mod obișnuit. Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot este Corjova din raionul Dubăsari, unde se atestă o rată de peste 41 la sută. Localitatea cu cea mai slabă prezență la vot este Salcia din raionul Taraclia, unde s-au prezentat la urne doar 2,5% dintre alegători. În total, în cele opt localități din componența municipiului Chișinău și-au exercitat dreptul la vot, până la ora 13.00, circa 16% dintre alegători. Cei mai activi sunt cetățenii din orașul Vadul lui Vodă, unde au votat circa 25 la sută din alegători. La polul opus, se află comuna Bubuieci, unde au votat puțin peste 13% dintre alegători. În municipiul Bălți avem înregistrată o participare la vot de circa 12%. În municipiul Comrat din UTA Găgăuzia – peste 18%. Totodată, avem o secție de votare unde alegătorii au decis să nu participe la scrutin, este vorba de localitatea Chioselia Rusă din UTA Găgăuzia, unde până în prezent nicio persoană nu a participat la procesul de vot”, a spus Angelica Caraman.

De asemenea, până la ora 13.00, oamenii legii au înregistrat 23 de încălcări sau incidente ce vizează procesul electoral. „Este vorba de șapte cazuri privind agitația electorală interzisă, cinci cazuri de transportare organizată a alegătorilor, două situații de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor, trei cazuri de fotografiere a buletinului de vot, șase cazuri privind încălcări ale procesului electoral. În acest context, atragem atenția, în mod repetat, despre necesitatea respectării normelor legale privind agitația electorală, care este strict interzisă pe parcursul zilei de astăzi”, a subliniat Angelica Caraman.

În 273 de localități din țară se desfășoară astăzi turul II al alegerilor locale generale. În total, la urnele de vot sunt așteptate 839 239 de persoane. Primele date preliminare privind rezultatele alegerilor vor fi prezente la ora 22.00.

img23009306

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!