ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turul doi al alegerilor locale generale: Peste 60 de incidente au fost semnalate de Observatorii Promo-LEX până la ora 15.00

15:40 | 19.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. Observatorii Promo-LEX au constatat mai multe incidente în desfășurarea procesului de vot în cadrul turului II al alegerilor locale generale. Acestea au fost prezentate astăzi de către directorul de program al Promo-LEX, Nicolae Panfil, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, până la ora 15.00, Misiunea de observare a Promo-LEX a recepționat și a procesat informații despre 62 de incidente. Printre acestea se numără 11 cazuri de încălcare a secretului votului, nouă cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m, cinci cazuri de întrerupere a procesului de filmare a operațiunilor electorale.

Totodată, au fost semnalate incidente care vizează deficiențe în liste electorale, votare nejustificată în grup, transportarea organizată a alegătorilor, agitație electorală în perimetrul de 100 m sau în incinta secției de votare. 

„A fost înregistrat și un caz de violență sau intimidare a observatorilor, a alegătorilor sau a altor persoane. La o secție de votare, un alegător a insultat membrii biroului electoral pentru că nu i s-a permis să voteze. Acesta s-a apropiat de operator fără buletinul de identitate, doar cu fișa de însoțire. Alegătorul a afirmat că în primul tur a putut să voteze fără buletinul de identitate și chiar a putut să fotografieze buletinele de vot”, a afirmat Nicolae Panfil.

În 273 de localități din țară se desfășoară astăzi turul II al alegerilor locale generale. Promo-LEX are  observatori statici în 175 de secții de votare, din totalul celor 620 de secții deschise. Alte 445 de secții de votare vor fi acoperite de cele 50 de echipe mobile ale Misiunii de observare. 

img23009308

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!