ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MMPS: Gradele de vulnerabilitate energetică vor fi atribuite începând cu 26 noiembrie

16:32 | 19.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a anunțat că gradele de vulnerabilitate energetică vor fi atribuite de către sistemul informațional începând cu 26 noiembrie curent, iar cetățenii vor putea afla gradul lor de vulnerabilitate la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie, accesând cabinetul personal de pe platforma www.compensatii.gov.md. La etapa actuală, sistemul doar validează informațiile incluse în cerere, iar în cazul în care sunt depistate erori, cetățenii sunt informați să corecteze datele, informează MOLDPRES.

Potrivit Regulamentului aprobat de Guvern, pe platforma compensatii.gov.md pot depune cererile online toate gospodăriile care se includ în una dintre următoarele categorii: sursa principală de încălzire este energia termică centralizată, gazele naturale sau energia electrică; sursa principală de încălzire este soba pe combustibili solizi (lemne, cărbune) și au beneficiat de ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) în sezonul rece precedent; sursa principală de încălzire este soba pe combustibili solizi (lemne, cărbune) și are stabilit dreptul la APRA pentru perioada rece următoare.

„Gospodăriile care au drept sursă principală de încălzire soba/cazanul bazat pe combustibili solizi, însă nu au beneficiat anul trecut de APRA, trebuie să se adreseze la asistentul social din localitate, pentru a depune cererea pentru compensații. Începând cu ziua de luni, 20 noiembrie, persoanele care se află în această situație se pot adresa și la bibliotecar sau la specialistul din cadrul centrelor unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS) din localitate”, a precizat MMPS.

Astfel, în cazul în care solicitantul a selectat drept sursă de bază de încălzire sobă/cazan bazat pe combustibil solid, însă nu se încadrează în una dintre cele trei situații descrise mai sus, cererea nu va fi validată de sistem. Respectiv, solicitantul trebuie să se adreseze la registrator pentru a completa cererea.

În prezent, în sistem sunt înregistrate peste 500 de mii de cereri și doar unele dintre ele nu au fost validate din motiv că solicitanții au selectat sursa de bază de încălzire sobă/cazan bazat pe combustibil solid, însă nu se încadrează în cele trei situații prevăzute de Regulament.

img23009309

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!