ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor 

13:41 | 20.11.2023 Categorie: Comunicate

Oportunitățile de cooperare cu Finlanda prin Twinning și TAIEX, discutate la Ministerul Finanțelor

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Echipa de coordonare a instrumentelor de asistență tehnică Twinning și TAIEX din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Finlanda, formată din Tiina Järvelä și Heidi Lempinen, împreună cu Jarno Välimäki, secretar II în cadrul Ambasadei Finlandei la București, au efectuat o vizita de lucru la Ministerul Finanțelor.

“Motivul pentru care suntem aici este de a discuta despre noi oportunități de cooperare cu autoritățile administrației publice centrale din Moldova, și implicit cu Ministerul Finanțelor. Astfel, încercăm să identificăm cum Finlanda poate să susțină Republica Moldova, inclusiv, în parcursul său de aderare la Uniunea Europeană”, a menționat doamna Heidi Lempinen.

În cadrul vizitei au fost discutate propuneri pentru programele viitoare oferite prin instrumentele de asistență tehnică Twinning și TAIEX ale Uniunii Europene, relevante pentru minister, prioritățile în acest sens, precum și impactul aplicării la aceste proiecte.

Secretarul de stat al ministerului Ion Gumene a menționat importanța acestor tipuri de asistență în contextul procesului de integrare europeană și a consolidării capacităților instituționale în acest sens, proces ce presupune accelerare în armonizarea legislației și formularea unor politici corespunzătoare, prin preluarea și accesarea rapidă a expertizei și experienței, cunoștințele și competențele funcționarilor publici și autorităților similare din țările UE.

TAIEX și TWINNING sunt instrumente de consolidare a instituțiilor UE, gestionate de Direcția Generală Politica Europeană de Vecinătate și Negocierile privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene. TAIEX este conceput să ofere asistență pe termen scurt administrațiilor publice. Experții TAIEX sunt voluntari din partea administrațiilor publice ale statelor membre ale UE și își împărtășesc experiența în privința aplicării legislației UE, iar Twinning este o modalitate de cooperare instituțională utilizată de UE, prin care administrațiile publice din țările UE își împărtășesc experiența cu administrațiile publice din țările partenere sau beneficiare. 

În Republica Moldova, Ministerul Finanțelor este punct național de contact pentru programele TAIEX și Twinning.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!