ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

EcoContact a creat în șapte localități platforme de mediu

14:24 | 20.11.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Asociaţia EcoContact a anunţat astăzi despre crearea a şapte platforme locale de mediu, în raioanele Cahul, Căușeni, Fălești, Hâncești, Ștefan Vodă, Ialoveni şi municipiul Bălți, ce vor activa pentru a asigura o bună guvernanță și justiție în materie de mediu, transmite MOLDPRES.

Scopul principal al activității acestor platforme vizează consolidarea capacităților diferitori actori în implementarea legislației de mediu și contracararea contravențiilor de mediu la nivelul raioanelor-țintă. Respectiv, din componența platformelor locale de mediu fac parte: reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Consiliilor raionale, ai organelor de drept (procuratură, judecătorie, inspectoratul general de poliție), inspectori de mediu, reprezentanți ai mediului academic și ai ONG-urilor locale. 

„Prin activitatea lor, platformele locale de mediu vor contribui la consolidarea mecanismelor de prevenire și atenuare a daunelor aduse mediului; vor stabili formate de cooperare cu diferiți parteneri pentru a asigura o mai bună implementare, conformare și aplicare a legislației la nivelul raioanelor; vor contribui la îmbunătățirea respectării la nivel local a legislației naționale de mediu și aplicarea acestor prevederi prin intermediul unor orientări, întruniri, colaborări etc.”, estimează EcoContact.

Membrii platformelor locale vor avea mai multe întâlniri anuale, iar pentru perioada imediat următoare au fost setate sarcinile: identificarea necesităților la nivel local privind elaborarea Regulamentelor locale de mediu; identificarea încălcărilor legislației de mediu și întreprinderea măsurilor pentru contracararea acestora; diseminarea informației privind oferirea asistenței juridice de mediu gratuită, potrivit sursei citate.

EcoContact coordonează secretariatul platformelor locale de mediu, activitate desfășurată în cadrul proiectului ”O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de către AO EcoContact, cu suportul Suediei.

img23009351

img23009351

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!