ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Băncii Naționale a Moldovei

15:03 | 20.11.2023 Categorie: Comunicate

Alexandru Savva, consilier al BNM, la sesiunile Băncii Centrale Europene în domeniul conformității

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Alexandru Savva, consilier al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și șef al Direcției conformitate a BNM, a efectuat, în perioada 15-16 noiembrie 2023, o vizită de lucru în Frankfurt, Germania, unde a participat la sesiunile tematice ale Comitetului de conformitate și etică al Băncii Centrale Europene (BCE).

În cadrul sesiunilor, au fost examinate subiecte privind practicile în domeniul conformității aplicate de BCE, băncile centrale ale statelor membre UE și alte instituții europene. Discuțiile au vizat, de asemenea, aplicarea normelor de conformitate în reglementări financiare, dar și asigurarea independenței și transparenței. 

Domeniile ce țin de funcția de conformitate sunt: etica și integritatea; protecția informațiilor confidențiale (inclusiv a datelor cu caracter personal); gestionarea conflictelor de interese; achiziții publice; politici de securitate etc.

La eveniment au participat reprezentanții a peste 50 de bănci centrale și instituții din UE. Banca Națională a Moldovei are relații tot mai strânse cu  Banca Centrală Europeană, în contextul integrării europene a Republicii Moldova,

Pe parcursul anului curent, BNM a aprobat noi acte interne în domeniul conformității, fiind în plin proces de realizare a unor activități suplimentare pentru dezvoltarea cadrului de conformitate și alinierea acestuia la cele mai bune practici ale statelor membre ale UE.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!