ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Nicolae Popa a editat o carte de versuri

16:11 | 20.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. O carte de versuri intitulată ”Înzecit”, semnată de poetul Nicolae Popa, a apărut recent la Editura ”Cartier” din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Nicolae Popa a afirmat că volumul cuprinde 96 de pagini și a apărut într-un tiraj de 600 de exemplare. „Aproape toate poeziile mele din această carte le-am scris în satul meu de baștină, Buda, Călărași. Tot aici, am scris, acum 40 de ani, prima mea carte – ”Timpul probabil”, apărută în 1983.  Astfel, parcă m-am întors acum la prima carte. Adică ”Timpul probabil” ar fi acum înzecit. Mulțumesc Editurii Cartier” pentru faptul că mi-a editat cartea atât de operativ, când nu aveam nici posibilitatea de a găsi un sponsor. Zilele acestea, ea va fi lansată și la Târgul de Carte ”Gaudeamus” din București”, a precizat autorul.

La rândul său, scriitorul Arcadie Suceveanu a menționat că, poet și prozator cu o puternică marcă personală, Nicolae Popa rămâne o apariție insolită în literatura noastră, un personaj literar ce aduce culoare și inedit în lumea literelor. ”Noua sa carte de poeme ”Înzecit” este fructul unor experiențe deosebite. Poetul a scris majoritatea poeziilor la Buda, Călărași și la Mănăstirea Oricova. Această atmosferă și-a lăsat amprenta pe carte, ea având o pregnantă dimensiune existențială și metafizică. Proiecția realului în metafizic -  aceasta ar fi una dintre caracteristicile poeziei de ultimă oră a lui Nicolae Popa”, a subliniat Arcadie Suceveanu.

Potrivit criticului literar Lucia Țurcanu, ”Înzecit” este o carte a profunzimilor, scrisă de un poet care a ieșit din tiparele poetice ale generației sale, creându-și propria formulă, distinctă, inconfundabilă. Un poet adevărat.”

Nicolae Popa s-a născut în 1959 în satul Buda, raionul Călărași. În 1978 a absolvit Școala poligrafică din Chișinău și în 1983 - Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism. În 1987-1989 își continuă studiile la Institutul de Literatură ”M. Gorki” din Moscova. Debutează editorial cu volumul de versuri ”Timpul probabil” (1983), urmat de cărțile de poezie ”Ghid pentru cometa Halley”, ”Lunaticul nopții scitice”,  ”Elegii de la Casa Scriitorilor”, ”O mie de ani cu fața la soare” (volum antologic) ș.a. Este autorul romanelor ”Cubul de zahăr”, ”Avionul mirosea a pește”, al cărților de proză ”Păsări mergând pe jos”, ”Careul cu raci”, ”Ghiozdanul zburător” etc. Nicolae Popa a fost distins cu Premiul Tineretului (1988), cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1996, 2001, 2003 și 2008), Premiul „Vasile Vasilache” la Salonul Internațional de Carte de la Chișinău (2008), cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru cea mai bună carte de poezie (2008) ș.a.

img23009360

img23009360

img23009360

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!