ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recife cu bule au fost descoperite în Marea Neagră pentru prima dată

17:51 | 20.11.2023 Categorie: Externe

Sofia, 20 nov. /MOLDPRES/. Recife cu bule au fost descoperite în Marea Neagră pentru prima dată de o echipă de oameni de știință din Bulgaria care lucrează la un proiect intitulat "NATURA 2000 în Marea Neagră". Formațiile "fizzy" sunt situate în zonele Zelenka, Aladzha Banka și plaja Ropotamo. Proiectul de cercetare este finanțat în cadrul Programului Operațional Mediu și implementat de Consorțiul Pontus Indago, transmite BTA.

Boris Karakushev, care conduce consorțiul, a explicat pentru BTA că se bănuia de existența recifelor în Marea Neagră, dar acest lucru a rămas nedovedit pentru o vreme.

"NATURA 2000 în Marea Neagră" este un proiect important pentru cartografierea habitatelor în partea bulgară a mării, în vederea evaluării dacă zonele desemnate corespund distribuției efective a speciilor disponibile, a spus Karakushev. În ansamblu, a menționat el, punerea în aplicare a segmentului marin al NATURA 2000 a fost amânată în toate statele membre ale UE.

Evaluarea distribuției speciilor va ajuta la determinarea celor care au importanță pentru conservare și va sugera unde ar trebui să își concentreze Bulgaria eforturile de întreținere și restaurare a habitatelor.

Ministrul adjunct al mediului și apei, Petar Dimitrov, a declarat că proiectul are o mare relevanță pentru politicile de protecție a mediului și este direct legat de îndeplinirea obligațiilor Bulgariei care decurg din Directiva UE privind habitatele, care a fost transpusă în Legea privind diversitatea biologică a țării.

Proiectul este susținut financiar de Fondul European de Dezvoltare Regională 2014-2020.

Această știre este selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către MOLDPRES, conform acordului de colaborare dintre agenţii 

img23009364

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!