ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Culturii

17:52 | 20.11.2023 Categorie: Comunicate

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a participat la celebrarea relațiilor diplomatice româno-italiene

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a participat astăzi, în cadrul vizitei de lucru pe care a început-o în Republica Italiană, la inaugurarea expoziției „Dacia - ultima frontieră a romanității”. Este cea mai amplă expoziție arheologică organizată de România peste hotare, care se desfășoară sub înaltul patronaj al Președinților Klaus Iohannis și Sergio Mattarella, fiind dedicată relațiilor bilaterale româno-italiene.

Alături de ministrul Culturii din Republica Italiană, Gennaro Sangiuliano, și de ministra Culturii din România, Raluca Turcan, ministrul Sergiu Prodan a felicitat ambele state cu prilejul dublei aniversări diplomatice - 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat și 150 de ani de la înființarea primei agenții diplomatice a României în Italia. Oficialul de la Chișinău a menționat, totodată, că este onorat să reprezinte Republica Moldova - și ea, o exponentă a romanității - la celebrarea acestui model de dialog cultural și interstatal de succes.

„Ne aducem, astfel, aportul la consolidarea și dezvoltarea legăturilor culturale și științifice dintre Moldova, România și Italia”, a spus Sergiu Prodan. Potrivit ministrului Culturii, pentru noi această expoziție este valoroasă atât pentru cele peste 1000 de vestigii arheologice, expuse publicului, cât și pentru că reprezintă mărturia romanității și a europenității noastre de milenii. Cu acest prilej, el i-a îndemnat să viziteze expoziția și pe concetățenii noștri stabiliți în Italia.

„Expoziția „Dacia - ultima frontieră a romanității” este o punte între trecut și prezent, dar și o punte și între țările noastre. De la Orașul Veșnic peste care se înalță triumfător Columna lui Traian, prin vestigiile dacice din spațiul românesc, spre Republica Moldova, către Valul lui Traian. O punte-dovadă a latinității noastre și a unității culturale și istorice, pe care astăzi ne construim viitorul european - un viitor în numele păcii, al dezvoltării și al prosperității”, a mai menționat ministrul Sergiu Prodan.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!