ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul a vizitat afacerile din Cahul, susținute de stat și partenerii europeni

19:54 | 14.12.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Aflat într-o vizită de lucru în raionul Cahul, prim-ministrul Dorin Recean a vizitat astăzi două afaceri locale care au beneficiat de suportul mai multor programe naționale și internaționale, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Guvernului.

Pentru început, șeful Executivului a mers în atelierul de lucru al lui Ion Caraja, care, în 2014, a lansat o afacere de prelucrare a metalului. În cadrul atelierului, cu folosirea utilajului 3D, sunt confecționate porți, uși, garduri, balustrade și alte produse decorative din fier.

Antreprenorul și-a extins afacerea datorită grantului în valoare de 30 de mii de euro, obținut prin programul „EU4Moldova: Regiuni cheie", finanțat de Uniunea Europeană. Cu acești bani a fost cumpărată o mașină de debitat metal, care a mărit semnificativ productivitatea. Dacă anterior se confecționa câte un produs pe zi, acum cei 8 angajați reușesc să realizeze până la zece obiecte, vândute ulterior pe piața locală. De asemenea, unul dintre partenerii atelierului este compania Draexlmaier - furnizorul de cabluri auto.

O altă afacere vizitată de prim-ministrul Dorin Recean este berăria „Albeer”, deschisă de familia Albur din Cahul după o călătorie în Cehia. Cu suportul unui berar ceh, Eugen Albur a creat o rețetă proprie și, în anul 2016, a lansat berăria care include o mini-fabrică și un pub pentru vizitatori. La scurt timp după lansare, produsul a luat primul loc la categoria bere blondă craft, în cadrul unui concurs organizat în Republica Moldova.

În prezent, cele cinci sortimente de bere sunt vândute în peste 35 de localități, inclusiv la Chișinău. În viitor, antreprenorul planifică să îmbutelieze berea în sticlă pentru a o exporta în România. Pentru a-și dezvolta afacerea, Eugen Galbur a depus dosare la mai multe fonduri, iar acum intenționează să se înscrie și la programul guvernamental 373. Astfel, prin Fondul de Eficiență Energetică, a reușit să instaleze panouri fotovoltaice, care au redus semnificativ costurile, iar recent a câștigat un suport din partea Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care va fi acordat prin programul de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii.

img23010181

img23010181

img23010181

img23010181

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!