ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prestațiile sociale pentru copiii cu dizabilități vor fi acordate în mod automat

15:27 | 15.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Prestațiile sociale pentru copiii cu dizabilități vor fi acordate în mod automat, fără a fi necesară depunerea unei cereri în prealabil. Același mecanism va fi și în cazul prestațiilor sociale oferite familiilor cu copii. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat de Parlament, comunică MOLDPRES.

Astfel, prestațiile vor fi stabilite în mod automat de Casa Națională de Asigurări Sociale, în baza informațiilor disponibile în sistemele informaționale naționale. Va fi exclusă obligativitatea de depunere a cererii și a documentelor confirmative pentru a beneficia de aceste prestații sociale.

Totuși, în cazul în care copilul este reprezentat de către altcineva decât mama, va fi necesară depunerea cererii de către persoana care îl reprezintă (tata, tutorele, curatorul). Aceleași facilități vor fi valabile și pentru acordarea indemnizației unice la naștere și a indemnizației pentru creșterea copilului.

Potrivit datelor statistice, în anul 2024, de aceste facilități vor beneficia 33 115 mame care vor primi indemnizație unică la naștere, precum și 114 346 de copii, care vor beneficia de indemnizații lunare până la vârsta de 2 sau de 3 ani. Totodată, va fi facilitat procesul de obținere a dreptului la prestații sociale pentru aproximativ 2 300 de copii cu dizabilități.

img23010212

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!