ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională a fost marcată Ziua Independenței Republicii Kazahstan

17:39 | 15.12.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Un eveniment cultural dedicat Zilei Independenței Republicii Kazahstan, marcată anual pe 16 decembrie, a avut loc astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova”, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Kazahstanului în R. Moldova, în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Agenția Națională a Arhivelor,

Solicitat de agenție, Almat Aidarbekov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazahstan în Republica Moldova, a menționat că 16 decembrie este ziua națională a Republicii Kazahstan, care în anul 1991 a renunțat la statutul de țară membră a Uniunii Sovietice şi şi-a proclamat independența. ”Declararea Independenței a fost un eveniment istoric extrem de important pentru țara noastră. De la Declararea Independenței încoace, țara noastră a parcurs o cale îndelungată. Astfel, în 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice, produsul intern brut în țara noastră era de 200 de dolari SUA pe cap de locuitor, iar în prezent acesta constituie peste 11 00 de dolari SUA. Pe parcursul a 30 de ani, Kazahstanul a parcurs o cale îndelungată, iar astăzi este unul dintre membri importanți ai comunității mondiale și are o economie puternică. Această sărbătoare este foarte importantă pentru noi și vrem să povestim despre ea prietenilor noștri. R. Moldova este un partener important pentru noi”, a  subliniat diplomatul kazah.

La rândul său, directorul instituției gazdă, Elena Pintilei a afirmat că evenimentul pune în valoare realizările culturale și economice ale acestei țări. ”Agenția Națională a Arhivelor vine cu o serie de documente despre istoria și civilizația acestui popor, dar și contribuția și năzuința lor pentru pace. Expoziția pune în valoare istoria, cultura și civilizația acestui popor și putem menționa că astfel realizăm și memorandumul semnat între Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Biblioteca Științifică Academică a Kazahstanului și care în ultimii colaborează foarte fructuos cu instituția noastră” prin organizarea în comun a evenimentelor, și schimb de experiență în plan profesional.  

În cadrul evenimentului au fost prezentate documente și dosare din cadrul Agenției Naționale a Arhivelor, documente din colecțiile BNRM unele fiind din donația Ambasadei, care reprezintă albume de artă, enciclopedii, precum și literatură clasică și contemporană în domeniile istoriei, civilizației, tradițiilor populare, arhitecturii, artei și culturii Republicii Kazahstan.

img23010222

img23010222

img23010222

img23010222

img23010222

img23010222

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!