ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va avea un nou Cod urbanistic

08:57 | 16.12.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Parlamentul a votat aseară în lectura a doua Codul urbanismului și construcțiilor, comunică MOLDPRES.

Documentul stabilește cadrul legal unitar care va reglementa relațiile din domeniile privind amenajarea teritoriului și urbanism, autorizarea și executarea lucrărilor de construcții, asigurarea calității construcțiilor, a materialelor și a produselor pentru construcții, exploatarea construcțiilor, precum și aplicarea consecventă a prevederilor legale în domeniul utilizării și post-utilizării construcțiilor pe teritoriul Republicii Moldova.

Noul cod vine să sistematizeze prevederile referitoare la etapele care sunt parcurse pentru edificarea unei construcții, începând cu concepția, proiectarea, autorizarea, execuția, exploatarea, urmărirea comportării în timp, precum și controlul statului în postutilizarea construcțiilor. Cu referire la controlul de stat, noul cod conține prevederi care vizează scopul controlului, faptele care constituie încălcare în domeniul calității în construcții, autoritatea competentă în controlul de stat, modul de executare a controlului de stat etc.

Proiectul Codului mai conține prevederi referitoare la modul de emitere a certificatului de urbanism și a autorizației de construire/desființare. Astfel, autorizarea executării construcțiilor în localități se va face numai în baza documentației de urbanism, elaborată, expertizată, avizată și aprobată conform legii. În același timp, sunt prevăzute și unele excepții: pentru localitățile rurale cu o populație ce nu depășește 3000 de locuitori eliberarea certificatului de urbanism pentru proiectare se va elibera conform unui regulament aprobat de Guvern. De respectiva procedură simplificată vor beneficia aproximativ 679 de localități, estimativ 1,5 milioane de locuitori.

Va fi creat, pentru prima dată în Republica Moldova și Registrul de stat al companiilor din domeniul urbanismului și construcțiilor, ținut de către Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică. 

Un capitol întreg al documentului este dedicat intervenției statului și administrației publice locale referitoare la măsurile de reducere a riscului seismic la construcțiile existente, cât și referitor la reabilitarea și modernizarea clădirilor.

img23010233

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!