ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MEC instituie moratoriu asupra controalelor externe în instituțiile de învățământ general

12:53 | 18.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Din 1 ianuarie 2024, desfășurarea controalelor externe în instituțiile de învățământ general va fi suspendată. Ministerul Educației și Cercetării instituie moratoriu timp de un an asupra verificărilor externe. Decizia a fost anunțată astăzi de ministrul Dan Perciun și face parte dintr-un amplu pachet de debirocratizare în sistemul educațional, transmite MOLDPRES.

„Lansăm astăzi primul pachet de debirocratizare în instituțiile de învățământ general, urmând ca în următoarea jumătate de an să venim și cu al doilea pachet care să complementeze ceea ce anunțăm astăzi și să ofere suficient timp cadrelor didactice să se axeze pe ceea ce este cel mai important în procesul educațional - și anume copilul”, a declarat Dan Perciun.

Ministrul a precizat că una dintre acțiunile care vor fi implementate este suspendarea, din 1 ianuarie 2024, a procesului de evaluare externă a instituțiilor de învățământ. „Este vorba de un moratoriu pus pe controale timp de un an de zile pentru că din analiza de până acum, aceste controale rareori aveau rezultate scontate și nu contribuiau semnificativ la calitatea procesului educațional. Ele erau axate pe verificarea existenței documentației în școli și mai puțin răspundeau la întrebarea dacă se face educație de calitate în instituția respectivă”, a afirmat Dan Perciun.

Ministrul a adăugat că Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare va avea un termen de jumătate de an la dispoziție pentru a regândi modul în care sunt evaluate școlile și a propune o nouă variantă a metodologiei „mai simplă și mai clară”.

Totodată, MEC va simplifica așa-numitul nomenclator-tip al documentației școlare și rapoarte în învățământul general. „Este o listă a actelor care trebuie să existe într-o instituție de învățământ. Se reduc semnificativ numărul acestor acte totodată modul de aprobare sau verificare a acestora”, a conchis Dan Perciun. 

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova activează circa 1200 de școli. 

img23010267

img23010267

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!