ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Drepturile moldovenilor angajați în Statul Israel vor fi protejate

14:07 | 20.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Drepturile cetățenilor moldoveni care sunt angajați în sectorul de îngrijiri la domiciliu în Statul Israel vor fi protejate. Membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană au aprobat astăzi avizul privind semnarea unui protocol la Acordul cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova, încheiat între țara noastră și Statul Israel, comunică MOLDPRES.

Documentul are drept scop asigurarea unui proces legal de angajare a cetățenilor moldoveni în domeniul de îngrijiri la domiciliu. Totodată, se urmărește combaterea migrației ilegale. De asemenea, Acordul promovează protecția socială și a drepturilor de muncă pe perioada desfășurării procesului de recrutare, selectare, angajare și reîntoarcere în Republica Moldova.

Astfel, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va selecta îngrijitorii care îndeplinesc toate cerințele. Înainte de plecarea în Statul Israel, va organiza sesiuni de informare despre legile, morala, etica și obiceiurile israeliene, care trebuie respectate pe durata aflării pe teritoriul acestui stat. Pe de altă parte, Autoritatea pentru Populație și Imigrare din cadrul Ministerului de Interne din Statul Israel se va asigura că ofertele transmise de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă corespund legislației și procedurilor israeliene. De asemenea, instituția va asigura protejarea drepturilor îngrijitorilor moldoveni.

Acordul dintre Republica Moldova și Statul Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova a fost încheiat în 2012.

img23010331

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!