ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2023, au fost acordate credite de cca 16,5 mln de euro pentru 109 inițiative ale agricultorilor din Moldova

09:20 | 27.12.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 27 dec. /MOLDPRES/. De la lansarea Proiectului Livada Moldovei în 2016, peste 530 de agenți economici au primit credite în condiții avantajoase în valoare de 92 milioane de euro. Doar în 2023, au fost acordate credite de cca 16,5 milioane de euro, care au finanțat 109 inițiative ale agricultorilor din Republica Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

În acest an, au fost extinse criteriile de eligibilitate de la sectorul horticol la întreg sectorul agroalimentar.

„Astfel, începând cu 2024, oamenii de afaceri din ramuri cum ar fi horticultura, viticultura, zootehnia, acvacultura și producția piscicolă, turism, apicultura și sectorul de culturi cerealiere vor putea accesa finanțări pentru dezvoltarea afacerilor în condiții mai accesibile – termen de creditare de până la zece ani, perioadă de grație de patru ani, dobândă și plafon financiar atractive. Pentru dezvoltarea afacerilor mai sunt disponibile alte 28 milioane de euro”, indică MAIA.

Potrivit proiectului Livada Moldovei, sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale și accize la importul utilajelor sau serviciilor. În cadrul proiectului, valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de cinci mii de euro. Termenul de creditare este de maxim zece ani cu o perioadă de grație de până la patru ani.

Finanțatorul proiectului este Banca Europeană de Investiții (BEI). Implementarea Proiectului „Livada Moldovei” a început în anul 2016, iar contractul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și BEI are o valoare de 120 milioane de euro.  

img23010453

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!