ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 900 de obiecte explozive și 13 mii de cartușe au fost neutralizate de geniști în 2023

15:11 | 03.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. Pe parcursul anului 2023, geniștii Armatei Naționale au executat 163 de misiuni de deminare, în urma cărora au fost depistate și neutralizate 991 de obiecte explozive și 13 031 de cartușe, comunică MOLDPRES.

Potrivit șefului Serviciu geniu, Igor Livițchi, anul trecut, geniștii militari au intervenit în toate raioanele țării, cel mai des fiind solicitați în Anenii Noi, Hâncești, Ștefan Vodă, Ungheni și Orhei.

Astfel, echipa de geniști a Brigăzii de Infanterie Motorizată ,,Moldova’’ a executat 27  misiuni de deminare, descoperind și neutralizând în total 58 de obiecte explozive și 378 de cartușe în raioanele Briceni, Edineț, Ocnița, Telenești, Glodeni, Florești, Șoldănești, Drochia și Fălești. Cea mai periculoasă misiune a fost executată în localitatea Balatina, raionul Glodeni, unde a fost găsit un proiectil de artilerie de calibrul 152 mm.

Geniștii Batalionului de Geniu ,,Codru’’ au fost cel mai des solicitați în Chișinău, Strășeni, Călărași, Ungheni, Hâncești, Leova, Ialoveni, Anenii Noi, Căușeni, Ștefan Vodă, Orhei, Soroca, Fălești, Drochia, Șoldănești, Rezina, Comrat și Criuleni. O intervenție riscantă a echipei de geniști a Batalionului de Geniu ,,Codru’’ a avut loc în satul Coșnița, raionul Dubăsari, unde echipa a depistat și neutralizat o bombă de aviație de 500 kg.

Aceeași echipă a intervenit în apropierea localității Rădenii Vechi, raionul Ungheni, unde a fost găsită o bombă de aviație de 100 kg.

În sudul țării, echipa de geniști a Brigăzii Infanterie Motorizată ,,Dacia’’ a executat 11 misiuni de deminare în raioanele Cantemir, Leova, Basarabeasca, Cimișlia și Cahul. În urma cercetărilor, aceștia au identificat și neutralizat 30 de obiecte explozive.

Toate munițiile datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și prezentau un risc sporit pentru viaţă.

img24000044

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!