ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Carnetul ATA pentru exportul temporar de mărfuri va fi acceptat și pentru tranzit

10:35 | 15.01.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/. Carnetul ATA emis de Camere de Comerț din 78 de state va fi recunoscut și în Republica Moldova ca document de tranzit. Astfel, începând cu anul 2024, deținătorii Carnetelor ATA care tranzitează teritoriul Republicii Moldova vor fi scutiți de necesitatea perfectării declarațiilor vamale de tranzit, transmite MOLDPRES.

„Conform legislației vamale, care a intrat în vigoare din 2024, autoritatea vamală acceptă Carnetele ATA ca document de tranzit pentru mărfurile străine care tranzitează Republica Moldova (tranzit extern)”, a anunțat Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova.

Carnetul ATA este un document vamal internațional, care substituie declarația vamală și garanția, reduce costurile și timpul de vămuire, iar toate formalitățile se efectuează la posturile vamale de frontieră.

Pe parcursul anului 2023, CCI a eliberat 160 de Carnete ATA pentru exportul temporar de mărfuri în valoare de peste 32 mln lei (1,6 mln de euro), ceea ce este cu circa 30% mai mult decât în 2022.

După numărul de Carnete eliberate, Moldova este pe locul 52 din cele 78 de țări care aplică sistemul ATA, primele trei țări fiind Mare Britanie, Elveția și Germania. Anual, la nivel internațional sunt eliberate circa 170 mii de Carnete pentru bunuri în valoare de circa 25 miliarde de dolari SUA.

Conform statisticii CCI, în anul 2023, beneficiari ai Carnetelor ATA au fost organizațiile care participă la expoziții, evenimente culturale și sportive, iar cele mai des exportate mărfuri au fost echipament și mostre pentru expoziții (precum utilaj, mobilă), decorații și recuzită teatrală, echipament sportiv. Cele mai multe mărfuri au fost exportate temporar în România și Germania. Totodată, Carnetele ATA din Republica Moldova au ajuns și în țări precum Spania, Turcia, Mare Britanie, Țările de Jos sau Ucraina.

img24000213

img24000213

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!