ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Licitația pentru construcția unor noi centrale de cogenerare pentru Termoelectrica va fi repetată

14:37 | 25.01.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Licitația pentru construcția unor noi centrale de cogenerare de înaltă eficiență pentru Termoelectrica S.A. va fi repetată. Anunțul a fost făcut astăzi de directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, repetarea licitației este condiționată de neconformitatea celor două oferte obținute ca urmare a primei licitații. Totodată, decizia a fost luată pentru a asigura un nivel înalt al calității ofertei care urmează a fi acceptată în cadrul proiectului. „La prima licitație a fost realizat un proces complex de evaluare a ofertelor cu implicarea companiilor internaționale de consultanță, iar raportul de evaluare, decizia de respingere a ofertelor, cât și organizarea repetată a licitației a fost coordonată cu Banca Mondială, care este finanțatorul proiectului”, a precizat Ruslan Surugiu.

Șeful de la UCIPE a mai adăugat că licitația precedentă a fost derulată în circumstanțe dificile motivate de războiul din statul vecin, „iar acest fapt a determinat mai multe companii evite să vină cu oferte”.

„În continuare, pentru asigurarea participării la noua licitație a mai multor companii cu potențial care vor asigura investiții calitative, vom organiza câteva măsuri care să ne asigure un rezultat bun. Acestea se referă la revizuirea caietului de sarcini pentru optimizarea acestuia și ridicarea nivelului de claritate în ceea ce privește cerințele tehnice pentru a oferi posibilitatea potențialilor ofertanți să poată elabora oferte mai rapid și mai calitativ”, a afirmat Ruslan Surugiu. 

Proiectul prevede construcția a două noi centrale de cogenerare cu o capacitate totală de 55 MW energie electrică și cel puțin 43 Gcal/h energie termică. Acestea vor înlocui fosta CET-1 dată în exploatare încă în anul 1951 și vor contribui la majorarea capacității de producere interne a energiei electrice și asigurare a securității energetice a țării. Construcția centralelor este sprijinită financiar de către Banca Mondială, în cadrul Proiectului de Îmbunătățire a Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (PIESACET-2). Valoarea lucrărilor este de circa 90 milioane de euro.

img24000511

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!