ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

IGSU: Pescuitul la copcă devine periculos în condiții de temperaturi oscilante

10:33 | 26.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. Salvatorii au atenționat amatorii de pescuit la copcă că aflarea pe gheața subțire a bazinelor acvatice în condiții de temperaturi oscilante este periculoasă, informează MOLDPRES.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), avertizarea specialiștilor vine în contextul temperaturilor pozitive înregistrate în ultima perioadă, dar și al numărului mare de pescari, care se află pe bazinele acvatice din țară. Astfel, zeci de persoane sunt întâlnite zilnic pe lacurile și iazurile din țară, iar acestea își pun viața în pericol alegând să pescuiască și să se afle pe lacurile și iazurile înghețate.

„Pentru ca pescuitul la copcă să fie sigur, grosimea gheții trebuie să fie de minim 10 cm. În condiții de temperaturi oscilante, preponderent pozitive pe parcursul zilei, aflarea pe suprafața acesteia nu este sigură. Totodată, specialiștii nu recomandă ca pescarii să facă mai multe găuri, pentru că în astfel de condiții gheața devine instabilă. La fel, pentru prevenirea riscului de prăbușire trebuie evitată aglomerația de persoane pe gheață, dar și săriturile pe podurile de gheață deteriorate”, a precizat IGSU.

De asemenea, specialiștii recomandă ca fiecare persoană să fie echipată cu vestă de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400-500 grame la celălalt capăt.

În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndeamnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe marginea acesteia și prin metoda rostogolirii să iasă la mal. În situații de risc, oamenii pot apela Serviciul de Urgență 112.

img24000533

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!