ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biden suspendă construcţia de noi terminale de export de gaz natural lichefiat, invocând "ameninţarea" climatică

19:13 | 26.01.2024 Categorie: Externe

Washington, 26 ian. /MOLDPRES/. Preşedintele american Joe Biden a anunţat vineri un moratoriu privind construirea de noi terminale de export de gaz natural lichefiat (GNL), invocând "ameninţarea" climatică, decizie care încetineşte o industrie accelerată, comentează AFP, citată de Agerpres și MOLDPRES.

"Această pauză privind autorizaţiile (pentru terminale) GNL ia în considerare ceea ce este cu adevărat criza climatică: o ameninţare existenţială", a transmis liderul de la Casa Albă într-o declaraţie.

Anunţul survine în timp ce campania prezidenţială este în plină desfăşurare.

Potrivit AFP, o confruntare pare inevitabilă între Joe Biden, care în 2022 a promovat un plan masiv de finanţare a tranziţiei energetice, şi Donald Trump, care pune la îndoială însuşi principiul încălzirii globale, în ciuda unui consens ştiinţific.

"Republicanii 'MAGA' (sloganul lui Donald Trump) neagă urgenţa crizei climatice, condamnând poporul american la un viitor periculos, însă administraţia mea nu va rămâne pasivă", a spus Biden. "Nu vom ceda în faţa intereselor particulare", a adăugat el.

"Pe măsură ce exporturile cresc, trebuie să revizuim cererile de export în lumina celor mai recente analize economice, de mediu şi de securitate naţională", a declarat secretarul Energiei, Jennifer Granholm, într-o conferinţă telefonică.

Impulsionate de creşterea producţiei de gaze de şist, Statele Unite sunt deja cel mai mare exportator de GNL din lume, conform datelor publicate de organizaţia internaţională Cedigaz pentru prima jumătate a anului 2023.

Şapte terminale de export GNL sunt deja operaţionale în Statele Unite, gestionând aproximativ 328 de milioane de metri cubi pe zi, conform Agenţiei americane pentru Informaţii Energetice (EIA).

img24000557

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!