ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un minor a murit după ce s-a prăbușit sub gheața unui iaz din capitală

11:38 | 27.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. Un minor în vârstă de 14 ani a murit după ce s-a prăbușit sub gheața subțire a iazului „La Izvor” din capitală. Cazul a avut loc în seara zilei de 26 ianuarie pe bazinul acvatic din sectorul Buiucani, municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), apelul despre producerea cazului a fost recepționat la Serviciul 112 la ora 23:03. „Conform primelor informații, doi băieți minori cu vârstele de 14 și 12 ani au plecat la joacă în parcul La Izvor. Aceștia ar fi decis să intre pe lacul înghețat, iar la un moment, gheața a cedat și copiii s-au prăbușit. Minorul în vârstă de 12 ani a reușit să iasă la suprafață și a plecat acasă, iar băiatul de 14 ani nu a mai putut”, explică IGSU.

Alertați, salvatorii, chinologii și polițiștii au efectuat lucrări de căutare, însă acestea nu au dat rezultat. În dimineața zilei de astăzi lucrările au fost reluate. Salvatorii au reușit să recupereze din iaz la ora 8:30 corpul neînsuflețit al minorului în vârstă de 14 ani. Acesta a fost găsit la o distanță de aproximativ 20 de metri de la mal. Cazul este investigat de organele de drept, precizează sursa citată.

În acest context, IGSU atenționează repetat oamenii care au în grijă minori să nu le permită aflarea în preajma bazinelor acvatice. Mersul și jocul pe gheața fragilă duce la producerea tragediilor. În condiții de temperaturi oscilante, aflarea pe lacurile înghețate este extrem de periculoasă. O atenție specială trebuie acordată copiilor adolescenți pentru ca aceștia să perceapă riscurile la care se supun în caz de nerespectare a elementarelor reguli de siguranță, în special ce ține de mersul pe gheața lacurilor și iazurilor din țară.

Ieri, autorităţile au avertizat că aflarea pe gheața subțire a bazinelor acvatice în condiții de temperaturi oscilante este periculoasă. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, avertizarea specialiștilor vine în contextul temperaturilor pozitive înregistrate în ultima perioadă, dar și al numărului mare de pescari, care se află pe bazinele acvatice din țară. Astfel, zeci de persoane sunt întâlnite zilnic pe lacurile și iazurile din țară, iar acestea își pun viața în pericol, alegând să pescuiască și să se afle pe lacurile și iazurile înghețate.

img24000567

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!