ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Avem cea mai profundă și apropiată relație cu UE din istoria modernă a Moldovei”

14:58 | 09.02.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a vorbit despre evoluțiile de pe agenda europeană a țării, în cadrul unei conferințe de presă, desfășurate la Guvern. Oficiala a menționat că pe 7 februarie, la Bruxelles, a fost lansată prima etapă tehnică pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană - evaluarea legislației naționale în raport cu cea comunitară, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Executivului.

„Este un proces de durată, care necesită eforturi și expertiză pe domenii foarte clare, împărțite în 33 de capitole. Urmează să comparăm legislația noastră cu cea a UE și să constatăm care sunt diferențele. Aderarea la Uniunea Europeană, integrarea în marea familie a păcii, democrației și libertății reprezintă un obiectiv de țară, succesul căruia va depinde, în mare parte, de calitatea lucrului pe care îl vom face acasă, împreună cu toată societatea. În prezent, avem cea mai profundă și apropiată relație cu UE din istoria modernă a Republicii Moldova”, a menționat Cristina Gherasimov.

Potrivit viceprim-ministrului, în perioada 21-22 februarie curent, delegația guvernamentală va reveni la Bruxelles pentru a avea o primă analiză a legislației UE în domeniul justiției și drepturilor fundamentale: „Primul capitol cu care începem evaluarea este Justiția. De aici încep și se încheie negocierile de aderare. De curățarea justiției, de existența unui stat de drept depinde cât de repede ne vom apropia de UE. Pentru că un stat european înseamnă un stat în care justiția funcționează, adică nimeni nu e mai presus de lege și regulile sunt aceleași pentru toți. Exact asta ne dorim și pentru Moldova europeană”.

img24000925

img24000925

img24000925

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!