ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un nou contingent de militari moldoveni a fost detașat în misiunea de menținere a păcii din Liban

18:18 | 14.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Contingentul UNIFIL-2 al Armatei Naționale a fost detașat astăzi în misiunea de menținere a păcii Forța Interimară a Națiunilor Unite din Liban /UNFIL/, comunică MOLDPRES.

La ceremonia solemnă a participat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni, coordonatorul Rezident ONU în Republica Moldova, Simon Springett, preşedintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, Lilian Carp, reprezentanții Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului în domeniul securităţii naţionale din Parlamentul României, atașați militari, precum și rudele militarilor.

Șeful de la apărare a declarant că UNIFIL este prima misiune ONU la care Republica Moldova participă cu contingente de militari instruiți conform standardele internaționale, care vor activa în aria de responsabilitate a comandamentului forțelor italiene, la fel ca în misiunea KFOR din Kosovo.

„Le mulțumim colegilor noștri italieni pentru posibilitatea de a contribui la menținerea păcii și securității internaționale. Sunt ferm convins că pacificatorii moldoveni sunt bine pregătiți și interoperabili cu militarii din alte armate și vor reveni acasă cu o experiență bună acumulată în teatrul de operații”, a opinat ministrul.

UNIFIL-2 al Armatei Naţionale este format din 33 de militari profesionişti, printre care trei femei, care vor executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor strategice şi de patrulare a zonei de responsabilitate.

Primul contingent de pacificatori moldoveni a plecat în misiunea de menținere a păcii din Republica Liban în luna februarie 2023, unde au activat șase luni.

img24001060

img24001060

img24001060

img24001060

img24001060

img24001060

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!