ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În perioada iunie - octombrie 2023, Energocom a procurat gaz la un preț mediu de 410 dolari per mia de metri cubi

11:37 | 15.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. În perioada iunie - octombrie 2023, Energocom a achiziționat aproximativ 600 mln m3 de gaze (sau 6,37 mln MWh), la un preț mediu ponderat de 410 dolari per mia de metri cubi (35,07 euro/MWh), transmite MOLDPRES. 

În acest scop, în perioada 6 iunie - 5 octombrie 2023, au fost organizate peste 40 de runde de licitații pentru procurarea gazelor naturale atât din sursele proprii, cât și din contul împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. 27 de runde de licitații s-au finalizat cu încheierea contractelor.

Gazele naturale au fost cumpărate de la nouă companii din România, Grecia, Ungaria, Polonia, Elveția și Austria. „Conform clauzelor contractuale, SA Energocom nu poate oferi mai multe informații despre tranzacții concrete”, a precizat instituția.

„Ca și în cazul licitațiilor din anul precedent, deciziile despre momentul achizițiilor și prețuri au fost ghidate de aspecte precum prețul de referință la hub-ul de gaze naturale din Țările de Jos, faptul că unii operatori de transport, datorită fluxului redus de gaze pe perioada sezonului cald, au un tarif de transport mai mic față de cel din perioada sezonului rece. De asemenea, s-a ținut cont de disponibilitatea capacităților de transport care pe unele rute, în anumite perioade ale anului, sunt limitate”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Binzari.

Prețul de achiziție include costul de transport la punctul de livrare. În cazul gazelor procurate direct în depozite, prețul include costul de transportare și injectare.

img24001076

img24001076

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!