ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste cinci mii de pacienți au beneficiat anul trecut de operații de protezare a genunchiului și șoldului

10:46 | 21.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Peste cinci mii de operații de protezare a genunchiului și șoldului au fost efectuate în anul 2023, în creștere cu mai mult de o mie față de 2022. Intervențiile respective sunt finanțate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNAM, cele mai multe operații de protezare au fost efectuate la genunchi – circa 3 300, iar la șold – în jur de 1 800. Pentru cazurile tratate, CNAM a transferat anul trecut peste 329 de milioane de lei, cu 105 milioane mai mult față de anul precedent. Suplimentar plății per caz tratat, au fost alocate peste opt milioane de lei pentru consumabilele și proteze individuale.

Operațiile de protezare a articulațiilor mari au fost realizate în 21 de instituţii medicale contractate de CNAM, dintre care 13 publice, șapte private și unul departamental.

Costul mediu al unui caz tratat, acoperit de asigurarea medicală obligatorie, a constituit peste 65 mii de lei. De intervenții de protezare beneficiază în mod gratuit toate persoanele asigurate care au indicaţii medicale pentru o astfel de operație şi se află pe listele de aşteptare.

Conform sursei citate, volumul de mijloace financiare planificate în anul 2024 pentru intervențiile de protezare a aparatului locomotor, inclusiv consumabile costisitoare, este de circa 414 milioane de lei pentru realizarea a peste șase mii de cazuri.

img24001267

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!