ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

14:06 | 21.02.2024 Categorie: Comunicate

CNPF a aprobat reglementări ce vizează autorizarea furnizorilor de servicii de finanțare participativă

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Regulamentul privind autorizarea furnizorilor de servicii de finanțare participativă a fost aprobat de către Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Regulamentul este unul din primele acte normative elaborate în scopul punerii în aplicare a Legii nr. 181/2023, care stabilește condițiile de acces la activitatea de finanțare participativă (crowdfunding) și de desfășurare a acesteia, și care va intra în vigoare pe 1 martie 2024.

Documentul transpune parțial Regulamentul delegat (UE) 2022/2112 al Comisiei Europene din 13 iulie 2022 de completare a Regulamentului (UE) 2020/1503 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează cerințele și modalitățile pentru cererea de autorizare ca furnizor de servicii de finanțare participativă.

Noul act normativ are drept scop stabilirea procedurii de autorizare, suspendare și retragere a autorizării furnizorilor de servicii de finanțare participativă. Potrivit proiectului, persoana juridică ce intenționează să furnizeze servicii de finanțare participativă va depune la CNPF o cerere tipizată, la care va anexa documentele referitoare la solicitant, actele de constituire și reglementările interne, planul de activitate, identitatea fondatorilor și a persoanelor cu funcții de răspundere, tipurile de servicii de finanțare participativă pe care urmează să le desfășoare etc.

Crowdfunding-ul reprezintă un instrument financiar nou pentru Republica Moldova, ce oferă întreprinderilor mici și mijlocii o alternativă de atragere a mijloacelor financiare prin intermediul unei platforme de finanțare participativă online, care funcționează pe principiul unei burse.

Regulamentul privind autorizarea furnizorilor de servicii de finanțare participativă urmează să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Notă: Înainte de aprobare, proiectul de Regulament a fost transmis spre avizare autorităților publice, instituțiilor interesate și supus consultării publice. Regulamentul este disponibil pe pagina web oficială a CNPF aici: Piața de capital | Comisia Națională a Pieței Financiare (cnpf.md)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!