ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

16:37 | 21.02.2024 Categorie: Comunicate

Ministrul Justiției a avut întrevederi bilaterale cu omologii săi din Croația, Macedonia de Nord și Muntenegru

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. În marja Conferinței internaționale „Viitorul extinderii UE: Sistemul judiciar și drepturile fundamentale”, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a avut întrevederi bilaterale cu omologii din  Croația, Macedonia de Nord și Muntenegru.

În discuțiile cu ministrul justiției din Macedonia de Nord, Krenar Loga, ministra Justiției a împărtășit eforturile pe care le facem, pentru a reuși să îndeplinim toate angajamentele asumate în procesul de aderare la comunitatea europeană. Totodată, s-a interesat de experiența Macedoniei de Nord în ceea ce privește procesul de aproximare a legislației naționale la acquis-ul UE, eforturile de reformă în domeniul statului de drept și a drepturilor fundamentale. Veronica Mihailov-Moraru a menționat omologului macedonean că experiența statului său în partea ce ține de reuniunile explicative este foarte utilă în pregătirea delegațiilor naționale către dialogul cu Comisia Europeană. Ministrul Krenar Loga a remarcat viteza cu care țara noastră avansează în procesul de aderare și și-a exprimat deschiderea de a împărtăși în continuare experiența privind negocierile pe Capitolul 23: Sistemul judiciar și drepturile fundamentale.

Dialogul din cadrul întrevederii bilaterale cu ministrul Justiției din Croația, Ivan Malenica, a fost unul deschis și productiv. Experiența Croației în procesul de aderare la UE este un model de bune practici în condițiile în care aceasta este una dintre țările din sud-estul Europei, care a făcut cele mai mari progrese în procesul de integrare. Aflând mai multe informații despre cum să acționăm în acest parcurs, vom fi mai pregătiți să avansăm. În contextul discuțiilor, ministrul Ivan Malenica a apreciat acțiunile Republicii Moldova și ne-a încurajat să fim la fel de perseverenți, pentru că eforturile noastre sunt apreciate de comunitatea europeană. Totodată, a reiterat deschiderea Croației de a ne împărtăși din experiența și lecțiile învățate, prin intermediul livrării expertizei de către responsabilii din cadrul ministerului său, dar și de a împărtăși materiale utilizate în proces. De asemenea, oficialii au convenit asupra încheierii unui acord de cooperare pe segmentul justiției între cele două țări.

La întrevederea cu omologul din Muntenegru, Andrej Milović, discuțiile s-au axat pe particularitățile statului său în procesul de negociere pe Capitolul 23, precum și modul în care sunt îndeplinite criteriile intermediare privind statul de drept.

Ministra Veronica Mihailov-Moraru a avut discuții eficiente și cu ministra Justiției din Kosovo, Albulena Hadziu. Părțile au vorbit detaliat despre provocările implementării mecanismului de vetting; Kosovo, la fel, fiind implicată plenar în reformarea sectorului justiției și combaterea corupției.

Ministra Justiției a mulțumit omologilor săi pentru discuțiile productive și deschiderea față de parcursul de integrare a Republicii Moldova în comunitatea statelor europene.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!