ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Studenții de la UTM vor beneficia de laboratoare performante și programe de studii moderne

11:32 | 22.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Studenții și cadrele didactice de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) vor beneficia de laboratoare performante și programe de studii moderne. Acest lucru va fi posibil după ce au fost lansate patru subproiecte în valoare totală de 3,5 mln de euro câștigate de UTM în cadrul celei de-a doua runde de apeluri a Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Acesta este implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială, transmite MOLDPRES.

Cu resursele alocate, instituția va îmbunătăți infrastructura universitară, va dota laboratoarele cu echipament de ultimă generație și va moderniza programele de studii, curricula și suporturile de curs pentru mai multe domenii de formare.

„Vom continua să investim în învățământul superior, atât prin proiectele Băncii Mondiale, cât și de la bugetul de stat, în special pentru renovarea căminelor studențești, astfel încât să devenim competitivi atât pe plan național, cât și la nivel internațional”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Managerul de proiect la Banca Mondială, Sergiu Harea, a afirmat că datorită acestor investiții, vor fi pregătiți specialiști calificați și în mai multe domenii prioritare ale economiei naționale.

Primul subproiect al UTM este dedicat ingineriei și prevede modernizarea curriculumului la mai multe discipline din domeniu. Al doilea subproiect este destinat domeniului de formare „Tehnologia informației”. În cadrul acestuia, urmează să fie elaborată o platformă pe bază de inteligență artificială, care va procesa diverse date și totodată va putea face față unor atacuri cibernetice simulate. De asemenea, va fi modernizată curricula la discipline din domeniu și va fi dotat încă un laborator de fizică.

Al treilea subproiect este în domeniul medicinii veterinare și presupune dotarea laboratoarelor cu diverse echipamente și instalații care vor permite gestionarea bolilor infecțioase ale animalelor. Al patrulea subproiect ține de științele agricole, silvice și ale mediului. În cadrul acestuia vor fi achiziționate și dotate laboratoare necesare cultivării in vitro și in vivo a diverse specii de plante care sunt rezistente influențelor și schimbărilor climatice.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt alocate circa 24,7 mln de euro pentru modernizarea a șapte universități și șase colegii pedagogice din țară, iar de aceste rezultate vor beneficia peste 35 mii de studenți și circa 2 300 de cadre didactice.

img24001306

img24001306

img24001306

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!