ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Medicii de la SCR ”Timofei Moșneaga” au desfășurat a doua operație de transplant hepatic din acest an

13:19 | 22.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Specialiștii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au desfășurat a doua operație de transplant hepatic din acest an. Pacienta în vârstă de 50 de ani a fost deja externată, comunică MOLDPRES.

Potrivit șefului catedrei Chirurgie Nr. 2 a SCR ”Timofei Moșneaga”, Adrian Hotineanu, pacienta a fost diagnosticată cu ciroză hepatică în stadiu terminal, iar transplantul a fost singura opțiune de salvare.

”Prima dată pacienta a fost transplantată în anul 2022, de la donator viu, însă a făcut un rejet de grefă. Câteva săptămâni în urmă am operat-o pentru a doua oară, donatorul fiind în moarte cerebrală. Intervenția a decurs fără incidente” a menționat medicul.

Postoperator femeia a fost internată în secția Terapie Intensivă Generală, iar ulterior transferată în secția de profil – Chirurgia hepato-biliopancreatică.

”În situația dată am avut un pacient foarte complicat, luând în considerare faptul că acesta a fost al doilea transplant hepatic pentru ea. Dar, bolnava a evoluat postoperator destul de bine. De această dată grefa nouă și-a început funcțiile practic de la câteva ore după intervenție. Perioada aflării în reanimare a decurs fără particularități”, a specificat șeful Secției Terapie Intensivă Generală, Corina Gutium.

Potrivit datelor Agenției de Transplant, până în prezent, în țara noastră au fost efectuate peste 100 de intervenții ce vizau transplantul hepatic.

img24001311

img24001311

img24001311

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!