ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Băncii Naționale a Moldovei

18:02 | 22.02.2024 Categorie: Comunicate

Anca Dragu a avut o întrevedere cu ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a avut astăzi o întrevedere cu Fred Duijn, ambasador al Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Discuțiile au vizat teme actuale precum situația macroeconomică, dinamica în parcursul european al Moldovei și implicarea BNM în acest sens. Anca Dragu a menționat prioritățile mandatului de guvernator și importanța consolidării capacității băncii centrale cu accent pe independență, integritate și responsabilitate. Guvernatoarea BNM s-a referit, în mod special, la alinierea cadrului normativ național la cel european, între care, îmbunătățirea legislației privind rezoluția bancară, modernizarea sistemelor de plăți, susținerea intermedierii financiare în sprijinul economiei, precum și alte domenii relevante pentru sectorul bancar.

De asemenea, s-a vorbit despre cooperarea multidimensională a BNM cu partenerii externi, care a generat rezultate benefice pentru sectorul financiar al țării.

În context, a fost menționat proiectul Twinning privind consolidarea supravegherii, a guvernanței corporative și a gestionării riscurilor în sectorul financiar, realizat cu sprijinul Uniunii Europene, la care participă și banca centrală din Regatul Țărilor de Jos. Aceasta oferă BNM asistență tehnică diversă, inclusiv instruiri pentru angajații BNM pe subiecte precum supraveghere bancară, stabilitate financiară, politică monetară etc. Oficialii au vorbit și despre importanța educației financiare pentru cetățeni.

Excelența Sa, Fred Duijn și-a exprimat deschiderea pentru continuarea cooperării durabile și eficiente în domeniile de interes reciproc.

Până în prezent, între Republica Moldova și Regatul Țărilor de Jos au fost încheiate 21 tratate și acorduri bilaterale, care reglementează domenii precum promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, transportul internațional rutier, readmisia, evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale etc.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!