ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

17:39 | 26.02.2024 Categorie: Comunicate

Încheierea primei runde de negocieri pe marginea Acordului de evitare a dublei impuneri cu Germania

Chişinău, 26 feb. /MOLDPRES/. Vineri, 23 februarie 2024, s-a încheiat prima rundă de negocieri pe marginea Acordului de evitare a dublei impuneri între Republica Moldova şi Republica Federală Germană. Această etapă a reprezentat debutul unui proces strategic complex, în care delegațiile ambelor părți au colaborat pentru a identifica soluții care să fortifice interesele comune și să contribuie la eliminarea barierelor economice și fiscale dintre cele două state.

În cadrul negocierilor, a fost examinat în detaliu proiectul Acordului, fiind agreată necesitatea încheierii unui Protocol suplimentar care va explica aplicarea unor prevederi ale documentului.

Mai mult ca atât, părțile contractante au definitivat impozitele asupra cărora se va aplica Acordul respectiv, definițiile generale, modul de impozitare a profiturilor din activitatea de întreprinzător, precum și modul de eliminarea a dublei impuneri.

Este important de menționat că, reieșind din complexitatea sistemului fiscal al ambelor state, în prima rundă de negocieri părțile nu au convenit asupra: condițiilor de stabilire a reprezentanței permanente; impozitarea profiturilor din trafic internațional; stabilirea cotelor impozitului pe venit la dividende, dobânzi și royalty; realizarea schimbului de informații între autoritățile competente. Conform prevederilor legale, subiectele respective urmează a fi discutate în cadrul a celei de-a doua runde de negocieri.

În încheiere, reprezentanții ambelor delegații și-au exprimat încrederea că, prin dialog deschis și respectarea angajamentelor comune, vor fi capabili să ajungă la înțelegeri constructive și eficiente în beneficiul ambelor țări.

Negocierile s-au desfășurat la Chișinău în perioada 19-23 februarie 2024 și au fost conduse de secretara de stat a Ministerului Finanțelor, Olga Golban.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!