ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Directoarea Goethe-Zentrum Chișinău a fost distinsă cu Ordinul de Merit al Germaniei

12:53 | 27.02.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, la propunerea ministrului federal al Afacerilor Externe, a acordat directoarei Goethe-Zentrum Chișinău, Corina Gîrla, Medalia de Merit a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania. Ceremonia de decernare a distincției a avut loc ieri la reședința Ambasadoarei Germaniei, doamna Margret Uebber, informează MOLDPRES.

Prin acest ordin sunt recunoscute meritele deosebite Corinei Gîrla pentru cooperarea culturală germano-moldovenească. Sub conducerea sa, Goethe-Zentrum a devenit nu numai un centru de predare a limbii germane pentru elevi și profesori, ci și un loc de întâlnire și schimb cultural între cele două țări.

În discursul său laudativ, Ambasadoarea Margret Uebber a subliniat că centrul sub conducerea doamnei Gîrla contribuie semnificativ la prezentarea unei imagini contemporane, moderne a unei Germanii deschise și tolerante, dar și la dezvăluirea unor subiecte controversate. Mai presus de toate, prin predarea limbii germane, centrul a construit punți între țările noastre.

„Sunt încântată că îi pot acorda astăzi această medalie doamnei Gîrla, în numele președintelui federal Steinmeier din alte două motive deosebite:  în primul rând, pentru că această medalie se acordată unei femei. Chiar dacă președintele federal Frank-Walter Steinmeier a introdus începând cu 2022 o cotă de cel puțin 40 la sută de femei, aceasta nu este deloc un caz  firesc; și, în al doilea rând, pentru că pe lângă ambasadorii moldoveni care, de regulă, sunt distinși la sfârșitul activității lor în Germania, astăzi un astfel de ordin este acordat pentru prima dată după mult timp, aici, la Chișinău, unei cetățene moldovene pentru merite aduse Germaniei aici, în Republica Moldova”, a remarcat Ambasadoarea Margret Uebber.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a afirmat că spectacole, proiecții de film, concerte de muzică clasică și modernă, discuții pe teme de actualitate și - foarte important - implicarea în aceste activități a tinerilor au contribuit la promovarea schimburilor și a mobilității culturale între Moldova și Germania, ajutând cetățenii noștri să se cunoască mai bine. „Avem, cu Germania, o relație strânsă, pe care ne-o dorim și mai puternică, inclusiv în domeniul culturii. Este o țară prietenă, care ne-a susținut din primele zile de independență și care astăzi ne este alături în parcursul european. Dar relația dintre țări depinde și de relația între oameni, iar pentru aceasta există limba și cultura”, a accentuat ministrul Sergiu Prodan.

La rândul său, Corina Gîrla a mulțumit mulțumit tuturor celor, care au susținut-o și au fost alături  de ea de-a lungul timpului: echipei Akzente/Goethe-Zentrum, Ambasadei Germaniei, Institutului Goethe, marii familii Goethe, partenerilor și desigur familiei, mamei.  „Am construit relații, am încheiat parteneriate și am lucrat la proiecte care sunt cartea noastră de vizită. Împreună ne-a reușit să instruim peste 10000 de cursanți, mari si mici, să dotăm școli cu manuale la limba germană, să organizam sute de examene internaționale la limba germană, să susținem un șir mare de evenimente, făcând posibilă participarea artiștilor și oamenilor de cultură din Germania, ne-a reușit să organizăm concursuri și olimpiade pentru a menține cât mai viu interesul pentru limba și cultura germană”, a mai spus Corina Gîrla.

img24001413

img24001413

img24001413

img24001413

img24001413

img24001413

img24001413

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!