ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SIS a transmis o nouă tranșă de dosare Agenției Naționale a Arhivelor

11:22 | 29.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 29 feb. /MOLDPRES/. Serviciul de Informații și Securitate continuă acțiunile de desecretizare a dosarelor stocate în cadrul Depozitului special de stat al instituției și a transmis o nouă tranșă de dosare Agenției Naționale a Arhivelor, comunică MOLDPRES.

Astfel, alte 2534 de dosare din perioada regimului sovietic au fost transmise de către SIS Agenției Naționale a Arhivelor.

Din numărul total, 2304 sunt dosare judiciare inițiate în privința persoanelor care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar, care au trecut procedura de reabilitare la Procuratura Generală, ulterior fiind desecretizate de către Comisia departamentală a Serviciului. Celelalte 230 sunt dosare administrative privind activitatea NKVD/KGB/MGB, precum și ordine și dispoziții interne cu date despre efectiv.

Procesul de predare-primire a avut loc astăzi, în baza Acordului interinstituțional de colaborare, semnat la 05 mai 2023.

img24001478

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!