ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Activitatea băncilor biologice va fi reglementată prin lege

13:10 | 29.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 29 feb. /MOLDPRES/. Deputații au votat astăzi în lectura a doua proiectul de lege privind Banca biologică umană, comunică MOLDPRES.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în conlucrare cu reprezentanți ai mediului academic, instituțiilor specializate, inclusiv Agenția de Transplant, ministerului de profil, societății civile.

Documentul reglementează condițiile pentru prelucrarea și stocarea probelor lichide: sânge integral, plasmă, ser, urină, spută, salivă, lichid cefalo-rahidian; a probelor solide: fragmente de țesuturi, celule; a componentelor și subcomponentelor celulare: citoplasmă, nuclei, mitocondrii; a fracțiunilor biochimice/moleculare: ADN, ARN, proteine.

De asemenea, sunt reglementate descrierile ADN-ului, descrierile stării de sănătate și genealogiile donatorilor de probe biologice umane.

Totodată, în document sunt explicate drepturile și obligațiile donatorilor de probe biologice umane, a administratorului și a utilizatorilor autorizați ai băncii biologice, a cercetătorilor geneticieni cu referire la probele biologice umane, dar și condițiile pentru înființarea și menținerea băncii biologice.

Prin adoptarea acestui proiect, legislația națională va fi armonizată cu cea a Uniunii Europene.

img24001487

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!