ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

10:27 | 06.03.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. Secretarul general adjunct al Ministerului Finanțelor, Ana Luca, a întreprins o vizită de lucru în raionul Ialoveni.

Conform agendei, doamna Luca a avut o întrevedere cu reprezentanții administrației publice locale (APL) de nivelul I și de nivelul II. Discuțiile au vizat subiecte ce țin de integrarea europeană, pe aspecte de competența Ministerului Finanțelor, trecând în revistă principalii pași parcurși de Republica Moldova spre calea UE, cu accent pe etapa în care ne aflăm acum, desfășurarea screening-lui explicativ în contextul deschiderii negocierilor pentru aderare la UE. În acest sens, a încurajat implicarea reprezentanților societății civile, mediului de afaceri, precum și reprezentanții APL în procesul de lucru a celor 8 Grupe de lucru sectoriale coordonate de către Ministerul Finanțelor.

Totodată, Ana Luca a apreciat realizarea în raionul Ialoveni a 11 proiecte în cadrul Programului Satul European și Satul European Expres și a recomandat participarea APL-urilor în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională co-finanțate de Uniunea Europeană, precum: Programul Interreg Next România-Republica Moldova 2021-2027; Interreg Programul Regiunii Dunărea 2021-2027, Programul Interreg Next Bazinul Mării Negre 2021-2027, explicând că, în cadrul acestora pot fi depuse aplicații de proiecte care aduc beneficii în domeniile: educație, sănătate, infrastructura verde, prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, turism, managementul frontierei etc. Pentru programele nominalizate s-a menționat despre cuantumul co-finanțării dar și despre perioada lansării apelurilor.

De asemenea, au fost puse în discuție particularitățile și importanța reformelor politicilor salariale și fiscale, ce vizează APL-urile, apreciind în acest sens buna conlucrare dintre funcționarii Ministerului Finanțelor și Direcțiile de ramură din cadrul Consiliului raional Ialoveni.

Programul a continuat cu vizita la Direcția Deservire Fiscală Ialoveni, unde Ana Luca a avut o discuție cu conducătoarea instituției referitor la activitatea instituției, resursele disponibile și provocările specifice genurilor de activitate practicate de către contribuabilii din raion, precum și despre măsurile întreprinse în scopul responsabilizării acestora, cum ar fi vizitele fiscale, instruirile organizate dar și comunicarea pe diferite platforme de dialog.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!