ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele bulgar: Societatea noastră nu a permis niciodată manifestări distructive de antisemitism

16:36 | 10.03.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Societatea bulgară nu a permis manifestări distructive de antisemitism, precum cele care au avut loc în alte părți ale Europei, a declarat președintele Rumen Radev, duminică, la Gorsko Slivovo ( Bulgaria de Nord), unde a participat la ceremonia de deschidere a unei străzi din sat, redenumită după scriitorul, istoricul și personajul public israelian de renume mondial Prof. Mihael Bar-Zoar.

„Astăzi suntem adunați într-o dată semnificativă din istoria noastră - 81 de ani de la actul eroic al întregului popor bulgar, al instituțiilor bulgare, al Bisericii Ortodoxe Bulgare, al asociațiilor profesionale și artistice, al cercurilor universitare și științifice. Cetăţeni bulgari sunt uniţi de voinţa puternică de a opri nebunia uneia dintre cele mai întunecate epoci din istoria omenirii, copleşită de odioasa ideologie hitlerită”, a subliniat preşedintele.

Șeful statului a subliniat că Bar-Zoar este de spirit bulgar.

„Și-a păstrat intact spiritul bulgar în adâncul inimii sale și rămâne indisolubil legat de data memorabilă de 10 martie 1943. El a fost omul care a mediatizat adevărul istoric al actului eroic de salvare a evreilor bulgari în 1943. El este omul care continuă să apere acest adevăr în toate forumurile și discuțiile internaționale”, a mai spus Radev.

„Din păcate, astăzi există forțe care încearcă să neglijeze acest act eroic al poporului și statului nostru, dând vina pentru moartea a 11.343 de cetățeni evrei din Macedonia și Tracia de Vest. În pofida declarației Adunării Naționale din 2013, când cel mai înalt organ al statului a luat o poziție absolut clară pe această temă, încercările de defăimare a țării noastre continuă în diferite foruri internaționale, dezbateri și interpretări”, a declarat președintele. 

img24001696

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!