ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un opozant rus apropiat de Navalnîi a fost atacat în faţa locuinţei din Vilnius

08:47 | 13.03.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. Leonid Volkov, un critic rus exilat și apropiat al lui Aleksei Navalnîi, a fost adus la spital după ce a fost victima unui atac în fața locuinței sale din Vilnius, au informat autoritățile locale, transmite MOLDPRES, cu referire la Agerpres.

Ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, a denunțat vehement acest atac „șocant” și a declarat public că cei responsabili vor trebui să plătească pentru faptele lor.

La vârsta de 43 de ani, Leonid Volkov este una dintre figurile de frunte ale opoziției ruse și a fost unul dintre cei apropiați de Aleksei Navalnîi, care a decedat în închisoare în Rusia pe 16 februarie.

„Leonid Volkov tocmai a fost atacat în faţa casei sale. Cineva a spart geamul unei maşini şi l-a stropit cu gaz lacrimogen în ochi după care a început să îl lovească pe Leonid cu un ciocan”, a informat Kira Iarmîş, fosta purtătoare de cuvânt al lui Navalnîi.

Apropiații lui Navalnîi au distribuit imagini ce prezintă rănile lui Volkov, inclusiv un ochi vânăt și o lovitură roșie pe frunte, precum și urme de sânge pe unul dintre picioare. Ulterior, au distribuit o imagine în care acesta este transportat pe o targă într-o ambulanță.

Un reprezentant al poliției lituaniene, Ramunas Matonis, a confirmat că un cetățean rus a fost agresat în apropierea locuinței sale din capitala Vilnius, în jurul orei 22:00 (20:00 GMT).

Niciun suspect nu a fost identificat și mai multe detalii despre acest incident urmează să fie comunicate, a declarat purtătorul de cuvânt. Poliția a confirmat că Leonid Volkov a fost spitalizat.

Volkov l-a acuzat direct pe președintele rus că este responsabil pentru moartea lui Navalnîi. El a ocupat funcția de șef de cabinet al lui Navalnîi și până în 2023 a condus și fundația anticorupție înființată de acesta.

Lituania găzduieşte mulţi ruşi în exil şi este un susţinător ferm al Kievului de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

img24001762

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!