ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul European a decis prelungirea cu un an a liberalizării comerțului cu Republica Moldova

09:02 | 14.03.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Parlamentul European a aprobat cu majoritate de voturi decizia de a prelungi cu un an măsura de liberalizare a comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Mai exact, exporturile a șapte categorii de produse agricole din Moldova - roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri - vor continua să fie complet liberalizate, fără restricții tarifare.

„Noi, Parlamentul European, demonstrăm că suntem din nou uniți în a aproba rapid toate formele de sprijin pentru Republica Moldova. Am luat prima decizie de liberalizare a comerțului cu Moldova acum doi ani cu obiectivul de a accelera integrarea europeană a țării și a reduce din efectele pe care războiul declanșat de Rusia în Ucraina îl are asupra producătorilor și exportatorilor din Moldova. Vedem că Republica Moldova se integrează din ce în ce mai mult în Uniunea Europeană”, a afirmat europarlamentarul Siegfried Muresan.

Oficialul a remarcat că multe produse din Republica Moldova, în special fructele și legumele, sunt apreciate pe piețele din întreaga Uniune Europeană, iar decizia de prelungire a liberalizării este benefică atât pentru Republica Moldova, cât și pentru piața europeană.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a opinat că decizia aprobată de Parlamentul European este încă o dovadă a sprijinului constant al Uniunii Europene pentru țara noastră. „Este o oportunitate imensă pentru antreprenorii noștri. Or, în 2023, peste 65% din exporturile noastre sunt spre UE”, a menționat vicepremierul. 

Regimul actual de export a intrat în vigoare la 25 iulie 2022 și expiră la 24 iulie 2024.

img24001798

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!